Csikung gyaloglás és futás

Szerző: | 2018. júl. 18. | Gyakorlat

Világéletemben utáltam futni. Próbálkoztam vele párszor teremben és szabadban is. Gyerekként is, felnőttként is. Nem tudtam megszeretni. Sőt! Utáltam a kifulladást, a szúró oldalamat, a rázkódást, a kimerülést és a kivörösödött fejemet az “út” végén. De futni hasznos és többnyire egészséges is. Efelől meggyőzve magunkat másfél éve vettünk itthonra egy használt futógépet, remélve, hogy valahogy majd csak megszeretjük. Mondanom sem kell, nem sokat használtuk.

Régóta foglalkoztat, hogy a csikungot hogyan lehet beépíteni az olyan mindennapi tevékenységekbe, mint a mosogatás, bevásárlás, a gyaloglás, olvasás, tanulás. Ma az történt, hogy egy kicsit jobban megfigyeltem a futás mozdulatsorát és korrigáltam a csikung alapelvei szerint. A következő történt: Életemben először élveztem a futást! Örömet okozott! Kíváncsi voltam, hogy ezt a sok frusztrációt okozó nemszeretem tevékenységet sikerül e átvarázsolnom valami mássá, ha a csikung alapelveit alkalmazom. És vajon lesz e érezhető különbség a kétféle futás között? Volt! Nem is kevés!

  1. Elmaradt a szokásos rázkódó élmény.
  2. Kevésbé terhelődött a térdem és a derekam.
  3. Nem volt légszomjam és nem szúrt az oldalam!
  4. Kimerültség helyett feltöltődtem.
  5. Nem kapart a torkom, mert végig orron át lélegeztem.
  6. Nem görcsölt be vagy húzódott meg semmim!
  7. Korábban az volt az öröm, hogy letudom és pipa, aztán amikor abbahagyom – fellélegzés. Most maga a gyaloglás-futás-gyaloglás jelentette az örömet az elejétől a végéig!
  8. A befejezésnél megfigyeltem, hogy pont úgy bizsereg a testem, mint a szokásos csikung gyakorlások után. Szinte tapintható volt a harmonikus többletenergia!

AZ ALAPELVEK

Ezeket kezdtem el beépíteni:

  1. Nincs kifeszített ízület. A térdek kicsit rogyasztva A karok sosincsenek teljesen kinyújtva.
  2. A medence magam alá gördül, amitől a deréktáji szakasz homorítása enyhül. Elképzelem, ahogy a gáttájéktól lefelé húz egy súly és kiegyensúlyozza a testem, mint a hajót a tőkesúlya.
  3. A mellkas kiemel, ehhez elképzelem, hogy egy szál húz felfelé a szegycsontomon keresztül. Ettől a gondolattól a vállak ellazulnak és a tüdő/mellkas tájékon egy nyitott és szabad érzés jelenik meg.
  4. Áll egy kicsit leszegve, amitől a nyaki görbület enyhül. Ehhez ismét egy szálat képzelek el, ahogy a fejtetőmön (ha a két fülcsúcsomat összekötöm a hüvelyk és mutatóujjam terpeszével, a mutatóujjak pont azon a ponton találkoznak)
  5. Nyelv hegye finoman felül, hozzáér a szájpadláshoz.
  6. Orron át lélegzek be és ki.
  7. Tekintet “terpesztő” nézéssel, lefelé és két oldalra.

Ha nem csikungoztál még, fontos tudnod, hogy 3 erőközponttal dolgozunk. (Alsó, felső és középső Dantien) Ezt a 3 központot a fenti rajzon 3 szürke oválissal jeleztem a jobb oldali rajzon. Az alapelvek közé tartozik, hogy nincs túlerőltetés, és hogy a feszítés, lazítás két állapota között egy feszültségmentes egyensúlyt tartunk fenn. A figyelem pedig nem foglalkozik a megjelenő gondolatokkal, a testérzetek és energiaérzetek értelmezés nélküli megfigyelésén van a hangsúly.

BEMELEGÍTŐ GYALOGLÁS

Normál esetben amikor gyalogolunk, a test függőleges és a térdek egy ponton szinte teljesen kifeszülnek egyenesre, a deréktájék homorít. Ezen a videón jól megfigyelheted a normál emberi járásunkat:

Amikor megállunk, a test egyenes, a deréktájék erősen homorít (pucsítunk  ), a mellkas a többségnél lesüllyed, a nyak kissé előretolva tartja a fejet. Nézd meg újra az első képet nagyban!

A csikung gyaloglás az alábbi módon történik:
  • Figyelj arra, hogy a térdek végig lazák maradjanak, ne legyenek kifeszítve. (Elképzelheted a tőkesúlyt, ami lefelé húz.)
  • A medencédet kicsit magad alá gördíted.
  • A függőleges testhelyzet helyett egy finoman dőlj előre, mintha a szegycsontod közepéből egy szál húzna felfelé és kicsit előre. Nem fogsz elesni, mert lépni fogsz. Segít a gravitáció. 
  • Elindul a mozgás, a talpadon lazán végig gördülsz, a lépéseknél nincs kifeszítve sem hátul, sem elől a térd.
  • A karok természetesen mozognak enyhén behajlított könyökkel.
  • Az áll enyhén leszeg, mintha egy szál emelné a fejtetőt felfelé és kicsit előre.
  • Nyelv hegye a szájpadláson.
  • Orron át lélegzel ki és be.
  • A tekinteted érdemes átállítani egy “terpesztő” nézésbe, mintha jobb szemeddel lefelé jobbra, a ballal lefelé balra néznél. Ettől az elméd kicsit más tudatállapotba kerül, még jobban ellazulsz.

Amikor már gördülékenyen és könnyen megy a gyaloglás a fenti módon és már kevéssé szükséges korrigálnod magad, akkor érdemes átváltani lassú futásra.

LASSÚ FUTÁS

A fenti mozdulatsor marad, de a lépéshossz kicsit változhat, alkalmazkodva a megváltozó ritmushoz. Fontos, hogy a csikung futás valóban lassú legyen! Test finoman előredől, térdek nem feszítenek semelyik fázisban, medence kicsit magad alá gördítve, deréktájék laza, nyelv hegye fenn (ha megy!), légzés lazán orron át történik. Tekintet “terpesztő” nézésben. Próbálj egészen belelazulni a mozgásba és bátran hagyatkozz a gravitációra az előre dőlésnél/haladásnál! Akkor stimmel a mozgás, ha nem érzed a normál függőleges futásnál szokásos jellegzetes rázkódást – főként a derekad környékén. Ha nem megy a lassabb, mélyebb légzés és/vagy légszomjad van, lassíts, mert túl gyors a tempód! Az alábbi képen a normál futás jellemzőit láthatod. Fel szegett vagy hátra billenő fej, kinyújtott első vagy hátsó láb, egyenes törzs, hátrabillent medence, homorítás, szájon át történő légzés.

GYORSABB FUTÁS

Szándékosan nem gyors futást írtam. A csikung futásnak nem az a lényege, hogy teljesítményorientáltan végezd! A csikung futás nem verseny, nem teljesítményharc, itt nem kell megfelelni! Akkor gyorsíts csak, ha jóformán erőfeszítés nélkül történik meg veled a gyorsítás és addig végezd, amíg nem érzel kifejezett fáradtságot, kimerülést, légszomjat stb. Engedd, hogy örömet okozzon a mozgás és a ha szükséges korrigálj! Figyeld a tartást, a tekintetet és inkább lassíts, ha valami kellemetlen érzés jelenik meg!

LEVEZETÉS

Visszafelé végezzük az előző lépéseket. Válts lassú csikung futásra, gondosan figyelve az alapelvekre. Amikor érzed, hogy elkezd lassulni a pulzusod és a légvétel, lassíts fokozatosan tovább a gyorsabb csikung gyaloglásig, majd lassítsd a tempót sétáig. Amikor normalizálódott a légzésed és a pulzusod, állj meg csikung alapállásban és figyeld meg a testérzeteidet. Ha már csikungozol, könnyebb lesz ráérezni a csikung alapelvein nyugvó gyaloglásra és futásra. De ha még sosem próbáltad, akkor is érdemes megpróbálkozni vele, mert a megváltozott testhelyzet és mozgás önmagában segít abban, hogy még élvezetesebb és egészségesebb legyen a futás és gyaloglás. Sok örömet kívánok a mozgáshoz! 

Közelgő Programok

Havi Heti Napi Lista
Nem találtunk eseményt.