GYIK

MIRE VAN SZÜKSÉG AZ ONLINE RÉSZVÉTELHEZ?

Az online kurzusok esetében a Google Meet rendszert, illetve a Ningcsing Komunikációs Tréning esetében pedig a Zoom rendszert alkalmazuk, tehát szélessávú internet elérhetőségre és számítógépre szükséged lesz.  (A rendszerek használatát magyarul a linkekre kattintva elolvashatod.)

Mindkét rendszerrel elő szóban lesz lehetőséged kérdezni, mert látni és hallani fogjuk egymást. Éppen ezért mindenképpen szerencsésebb egy nagyobb monitor használata (laptop vagy számítógép) a mobiltelefon helyett.

Az órákhoz fontos egy nyugodt szoba is a számodra, amely jól szellőztethető, némiképp tágas és világos. Legyen a szobában támlás szék, jógamatrac, takaró, (esetleg ülőpárna) és ivóvíz is számodra.

u

MI A CSIKUNG (QIGONG, CHIKUNG, CHI KUNG)?

Az életenergia tudatos begyűjtése és áramoltatása a mozgás, a légzés és a figyelem által. Tekinthető az életerő művészetének, amelyben az alkotó és az alkotás te magad vagy. A csikung egy több ezer éves múlttal rendelkező önfejlesztő út. Gyökereit sokan Kínához kötik, valójában az legősibb csikung az emberiség kialakulásával egyidős.

Bővebben
  1. Külső elixír csikung gyakorlatok (Wai Dan), melynek célja az egészség megőrzése, helyreállítása. Itt a végtagokon keresztül vesszük fel a csit (életenergiát) a külvilágból és vezetjük a belső szervek felé. A külső elixír gyakorlatok lehetnek dinamikusak: ezek lassú mozgásokra épülő meditatív gyakorlatok, vagy lehetnek statikus (álló) testhelyzetekben végzett meditációk.
  2. Belső elixír csikung gyakorlatok (Nei Dan), melynek célja az élet meghosszabbítása és a magasabb szellemiség elérése. Itt közvetlenül a testbe áramlik a csi és onnan halad a végtagok irányába. A belső elixír csikung gyakorlatok mozdulatlanul végzett ülő meditációk. Itt már mozdulatok nélkül, kifejezetten a tudat és/vagy a légzés által történik testen testen belül az életenergia áramoltatása.

Szómagyarázat: csikung (más írásmódokban qigong, chikung vagy chi kung) egyszerűsített formában légzőgyakorlatokat jelent. Más fordításban: az életenergia megmunkálását jelenti. A kínai nyelvben a szavak nem egyetlen dolgot jelenten, hanem fogalomcsoportokat.

Csi (qi, chi) jelentése: légzés, lélegzet, életerő, életenergia, az univerzum bármely pontján fellelhető esszencia, és jelenti ezeket is: köd, időjárás, klíma.

Kung (gong) jelentése: munka + erő/erőfeszítés, ügyesség, jártasság, tudás, megmunkálni vagy elérni valamit gyakorlás, idő és energiaráfordítás által.

 

u

miylen alapfogalmakkal érdemes megismerkedni?

A hagyományos kínai világkép merőben más, mint a modern nyugati szemléletünk. Ha csikungozni kezdesz, ezekkel a fogalmakkal biztosan találkozol: Tao, chi, 5 elem/fázis tana, meridiánok, biokatív/akupunktúrás pontok, dantienek, jin-jang elmélet, 3 kincs, esszenciák.  Ezek közül néhányat részletesebben kifejtek a gombra kattintva.

Bővebben

Akupunktúrás v. Bioaktív pontok és a Meridián-rendszer – A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi testnek három fő szállítója van: a vér-, a nyirok és a meridiánrendszer. A keringési rendszerek működése szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A meridiánhálózaton áramlik a bioaktív pontokon át az univerzumból felvett külső csi és a testben áramló belső csi. A bioaktív pontokon keresztül vagyunk képesek felvenni és leadni a csit. A hagyományos kínai orvoslás több, mint 2000 pontot ismer az emberi testben. Ezek a pontok kapcsolatban állnak egymással és e kapcsolatot ösvénynek, csatornának, vezetéknek vagy más néven meridiánnak neveznek. 20 meridiánt (csatornát) különböztetünk meg, 12 fő- és 8 mellékmeridiánt, amelyek összeköttetést jelentenek a test felszíne és a belső szervek között. A szervekhez köthető meridiánok nem állnak külön egymástól, egy összetett energiaáramlási rendszer részét képezik.

Tantienek v Dantienek – A hagyományos kínai szemlélet három fő energiagyűjtő központot (elixír mezőnek, üstnek vagy katlannak is nevezik) különböztet meg: 1. alsó tantien a köldök alatt, 2. középső tantien a mellkas tájékán, 3. felső tantien a fej területén helyezkedik el. A Három tantien összeköttetésben van a három irányító erővel. Az alsó tantien kapcsolódik a Föld irányító erejéhez. Ez a tantien felel az élethez szükséges alapfeltételek megteremtéséért, az egészség megtartásáért, az ösztönkésztetések és az önvédelem működtetéséért, meghatározza az általános energiaszintet. Középpontja testünkben a Vese. A középső tantien kapcsolódik a Kozmosz irányító erejével. Ez a tantien táplálja a Lelket, a Felsőbb Ént, felel az érzelmi megnyílásért, az együttérzésért, a magasabb rezgésű érzelmi állapotok megteremtéséért. Középpontja testünkben a Szív. A felső tantien kapcsolódik az Egyetemes irányító erőhöz. Összeköttetésben áll azzal a szellemi minőségünkkel, amely túlmutat énhatárainkon és a mindent átfogó egyetemes létünkben gyökeredzik. Testünkben a felső tantien magába foglalja a fejet, vezérlője az agy.

San Bao avagy a Három Kincs, a Jing, a Csi és a Shen – Jing az az ősi esszencia, amely minden létező forrása. Emberi Jingünket  – azt az esszenciát, amelyet szüleinktől örököltünk, a vesék tárolják. A hagyományos kínai szemlélet szerint ha elég erős a jingünk, akkor hosszú, egészséges életre számíthatunk. A csikung gyakorlásával megtanuljuk megőrizni ezt az értékes minőséget és megtanuljuk csivé átalakítani. Az átalakítással kinyert csit a csikung során felemeljük és Shenné alakítjuk. A Shen (szellemi minőségünk) segítségével megtanuljuk uralni személyiségünk érzelmi és gondolati oldalát, valamint meghaladni azt. Ez már a csikung szellemi útja.

 

u

MIÉRT ÉRDEMES GYAKOROLNI?

Leginkább azért, mert az élet minden területén pozitív válozásokat képes előidézni. Pont ott segít, ahol a leginkább szükséged van plusz energiára, legyen az egy képesség fejlesztése, egészségmegőrzés vagy szellemi célok. A csikung lényege egy dinamikusan változó, harmonikus egyensúly megteremtése az életünkben.

Bővebben

1. Egészségmegőrzés és gyógyulás, élet meghosszabbítása
A csikung (qigong, chikung, chi kung) több ezer éve a hagyományos kínai orvoslás része, mert a csikung gyakorlása elősegíti a gyógyulást. Több száz tudományos kutatás és tanulmány támassza alá a csikung jótékony hatását az emberi szervezetre. Bizonyították azt is, hogy a meditációs gyakorlatok hatással vannak a telomeráz enzim működésére, így valóban képesek késeltetni az öregedés folyamatát. Tehát ha nem esik menet közben egy fél tégla a fejedre, a csikung valóban képes meghosszabbítani az életed. Kutatásokról magyar nyelven itt olvashatsz.

2. Tanulási képességek javítása, avagy a csikung bölcsebbé tesz
A csikung javítja a kognitív képességeket. A meditációs gyakorlatok hatására az agy fehér- és szürkeállománya növekedésnek indul, valamint új neuronkapcsolatok jönnek létre, illetve aktivizálódnak. Ennek hatására javul a reakcióidő, a döntésképesség, a memória és a tanulási képességek is fejlődnek.

3. Egyensúly
A csikung lényege a dinamikusan változó egyensúly megtalálása és fenntartása. Miközben fejlődik az egyensúlyérzéked, érzelmileg is egyre stabilabbá válsz. Elméd fokozatosan leáll az állandó csapongással. Ettől a csendtől már önmagában is jobban fogod érezni magad! A gyakorlatok hatására egy vonalba kerül a szíved meg az agyad (Kispál és a borz után szabadon…).

4. Spirituális és szellemi célok
A csikungot a megvilágosodás elérése érdekében is gyakorolták és gyakorolják ma is. (Buddhista irány) A csikung által megtanulsz figyelni  – másképp, mint ahogy eddig. Felfedezed a belső csendet, ami teremtőerőd forrása. Az érzékszerveidet elkezded másképp használni, mint korábban. Mindez hozzásegít, hogy megszabadulj a múltad árnyékaitól és végre valóban figyelni tudj a jelen pillanatra.

5. Harcművészet
A keleti harcművészetek sok ezer éve alkalmaznak olyan technikákat, amelynek alapja a csikung. Ilyen technikák a páncéling technika vagy a vashomok-tenyér, amelyek a test védelmére szolgának, illetve a támadás hatékonyságát javítják. Ha kifejezetten harci csikungot szeretnél tanulni, érdemes olyan kung-fu oktatóhoz fordulnod, aki jártas ezekben a technikákban.

6. Csikungozni öröm!
Ami a legfontosabb, azt a végére marardt! A csikung gyakorlása egy izgalmas és a legtöbbször örömteli felfedező út, melynek során képessé válsz kiszakadni a megszokott nézőpontodból, megtanulod lecsendesíteni a gondolataidat. Újszerű módon tapasztalod meg a testedet, önmagadat és a világot.

 

u

Szükséges-e hinni benne?

Nem kell hinni benne! A csikungban nincsenek vallási tanítások, sem üres rituálék. A csikung (qigong, chikung, chi kung) gyakorlása alatt kizárólag a valóság érzékelésével dolgozunk a testérzetek megfigyelésén keresztül. Ez a bármilyen világnézet számára elfogadható megközelítés is oka a csikung elterjedésének világszerte.

Bővebben

A csi létezésében sem kell hinned, tekints rá úgy, mint valamire, amiről nem tudod, hogy létezik e, de nyitott elmével megvizsgálod. Ez a “nemtudás” megóv attól, hogy vakhittel gyakorolj, ugyanakkor nyitottá tesz önmagad alapos megfigyelésére. A javaslat az, hogy ne higgy a csikungban, egyszerűen csak kövesd a helyes gyakorláshoz szükséges instrukciókat és támaszkodj a saját tapasztalataidra!

 

u

MIÉRT NEM LEHET KIZÁRÓLAG VIDEÓKRÓL/KÖNYVEKBŐL MEGTANULNI?

A mozdulatok lemásolása még nem csikung. A csikung nem egy tornasor, ami utánzással megtanulható. A helyesen végzett mozdulatok titka a részletekben rejlik. Hiába mondanám el a videón, hogy mire figyelj, nem látod magad kívülről és nem leszel képes minden apró részletre egyszerre odafigyelni.

Bővebben

A biztonság kérdése: Különféle testi-lelki állapotban vagytok. A csikung gyakorlatai személyedre szabhatóak akkor is, ha a testi állapotod nem engedi meg pl. hogy állni tudj, mert mondjuk kerekesszékben élsz. Ha magas vérnyomással vagy glaukómával küzdesz, nem végezhetsz mély előre hajlásokat, a gyakorlatokat ilyenkor másképp kell végezni, hogy jó legyen neked. Ha meg a hátaddal van valamilyen gond, megint másra kell odafigyelni. Megint másra, ha daganatos megbetegedésed van. Felelőtlenség lenne személyre szabott konzultáció nélkül kizárólag videóról tanítani gyakorlatokat. Kutatások igazolták, hogy a csikung gyakorlása minden életkorban és fizikai állapotban biztonságos, de csak akkor, ha megfelelően képzett oktató segítségével sajátították el.

A légzés és a tudatállapot sem mindegy!  A légzés közvetlen hatással van a tested feszült-ellazított állapotára és közvetlen hatással van a tudatállapotodra is. Ha nem megfelelő a légzésed, nem lesz hatékony a gyakorlás sem, sőt még kellemetlenséget is okozhatsz magadnak. A megfelelő tudatállapotba történő belépés (nevezzük csikung-állapotnak) sem tanítható meg videón, ahogy annak fenntartása sem.

u

A csikung NEM VESZÉLYES?

A csikung (qigong, chikung, chi kung) gyakorlása minden életkorban és a legkülönfélébb betegségek mellett is biztonságos abban az esetben, ha megfelelően képzett oktató segítségével kerültek elsajátításra és az instrukcióknak megfelelően gyakorolják. Mindezt több hivatalos kutatás és tanulmány is alátámasztja.

Bővebben

A Csikung bizonyítékalapú felülvizsgálata a Natural Standard Research Collaboration által:
An Evidence-based Review of Qi Gong by the Natural Standard Research Collaboration

Kivonat: A csikung biztonságosnak mondható a teljes népesség számára, bármely egészségügyi állapot esetén. A csikung a népesség körében biztonságosnak mondható, ha a megfelelően alapelvek szerint gyakorolják, és ha egy képzett tanár irányítása alatt kerül a csikung elsajátításra.  A csikung hatékonysága számos egészségügyi javallat esetén meggyőzőnek bizonyult.

 

u

MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉBEN SEGÍTETT A CSIKUNG BIZONYÍTHATÓAN?

Több száz angol nyelven elérhető hiteles orvosi csikungkutatás található fenn a neten. Az egyik legmegbízhatóbb portál a PubMed, amely az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtárának, valamint a Nemzeti Egészségtudományi Intézetének közös adatbázisa. Az alábbi hivatkozások mind a PubMedről származnak:

Bővebben

Magas vérnyomás: a csikung gyakorlása hatékonyan csökkenti a vérnyomást  – 1, 2, 3, 4

Egyensúlyérzék: a csikung hatására javul az egyensúly – 1

Depresszió és szorongás: a csikung segít a depresszió és szorongás oldásában – 1, 2, 3

Alvásproblémák: a csikung javítja az alvás minőségét – 1

Krónikus fájdalom: a csikung gyakorlása csökkenti a krónikus fájdalmakat – 1

Csontritkulás: a csikung erősíti a csontsűrűséget – 1, 2

Életminőség: a csikung javítja az életminőséget – 1, 2

Immunrendszer gyengesége: a csikung javítja az immunrendszert – 1, 2, 3

Rosszindulatú daganatos megbetegedések: a csikung segíti a felépülést, és a rákmegelőzést – 1

Kognitív funkcióvesztés: a csikung javítja a kognitív képességeket – 1

A fenti gyűjtésért köszönet Anthony Korahais – USA-ban élő csikungtanárnak.
 

Egyéb gyűjtések más megbízható adatbázisokból:

Parkinson-kór: a csikung enyhíti a tüneteket és javítja a motoros funkciókat – 1, 2, 3

Poszttraumás stressz-szindórma (PTSD): a csikung gyakorlása segít leküzdeni a PTSD-t – 1

Különféle neurológiai kórképek: a csikung segíti az idegrendszer regenerációját – 1

A saját gyűjtésünket rövidített, magyar nyelvű kivonatát itt tudod elolvasni.
u

CSIKUNG VAGY TAI CHI? MI A KÜLÖNBSÉG?

A csikung (qigong, chikung, chi kung) az életenergia megművelésének ősi kínai művészete. Eredete 4-5 ezer évre nyúlik vissza. A tai chi, teljes nevén tai chi chuan egy csikungra épülő lágy harcművészeti irány, amelynek kb. 500 éves múltja van. Az alapelvek azonosak.  A csikung azonban jóval egyszerűbb, mint a tai chi.

Bővebben

Nincsenek benne hosszan koreografált bonyolult lépések, mint a tai chi-ban. A csikung gyakorlatai teljesen személyre/állapotra szabhatóak,a tai chi kötött formáival szemben. A csikungnak van egy ülő meditációs (Nei Dan) része is, szemben a  tai chival, amely egy mozgásmeditációs (Wai Dan) gyakorlási formának feleltethető meg. A Tai chi sok elemet átvett a csikungból, népszerűsége pedig a hatékonyság mellett szépségének is köszönhető.

A csikung és a tai chi egészségre gyakorolt hatását tekintve hasonló, habár az alábbi kutatás csak a mozgásos rész taglalja (Wai Dan), a csikungra jellemző ülő meditációs gyakorlatok (Nei Dan) pozitív hatásairól nincs szó az összehasonlító kutatásban.

A csikung és a tai chi egészségügyi előnyeinek átfogó felülvizsgálata
A Comprehensive Review of Health Benefits of Qigong and Tai Chi

Kivonat: A kutatás jelentős eredményeket mutatott fel a csikung és a tai chi egészségre gyakorolt hatása tekintetében, valamint bizonyította csikung és a tai chi gyakorlatok hatásának hasonlóságát és hatékonyságát. A két mozgásforma gyakorlatilag egyenértékű. A kiterjedt kutatás bizonyítja azt is, hogy a csikung/tai chi jótékony hatással van a csontsűrűségre, javítja a fizikai funkciókat az ülő életmódot folytató idősek esetében,  javítja az életminőséget, csökkenti a szorongást és a depressziós tüneteket, erősíti az immunrendszert.

 

u

CSIKUNG VAGY JÓGA? KINEK MELYIK A JOBB?

Mindkét irány alapjai azonosak: légzés, mozgás, figyelem. Mindkét irány a test-lélek-tudat hármasát megbonthatatlan egységnek tekinti. Célok tekintetében is hasonlítanak: vitalitás növelése, egészség megőrzése, élet meghosszabbítása, kiteljesedés, szellemi növekedés (megvilágosodás), egységünk felismerése az univerzummal.

Bővebben

Különbségek: A csikung testi erőnlét, rugalmasság, testtudatosság szempontjából sokkal könnyebb, mint a jóga. A kezdetekben viszont mentálisan nagyobb kihívást jelent a csikung. A csikungban nem teszünk erőszakot a testünkön. Nem kényszerítjük bele magunkat nyakatekert pózokba. A csikungban engedjük, hogy a testünk fokozatosan érkezzen meg egy számára megfelelő, természetes testhelyzetbe, mozdulatba.  A mozgásos (Wai Dan) csikung gyakorlatok nem kitartott pózokra épülnek, mint a jógában, hanem lassú, egyenletesen áramló (flow) mozgásra. A csikungban nincs erőteljesen kontrollált légzéstechnika. Helyette a normál légzést engedjük változni, a mozgás segítségével finoman terelve a helyes légzés irányába.

A jóga a “Kontrolláld a tested és a légzésed, majd belelazulsz!”-elven működik, a csikung a “Figyeld meg a tested és a légzésed és engedd változni!”-elven. A csikunggal az erős kontroll helyett megtanulod finoman terelni a tested, a légzésed, a figyelmed egy olyan állapotba, amelyben beindulnak a pozitív változások.

Melyik út kinek való?

Belső célok szempontját tekintve mindkét út külön-külön és együtt is jó lehet. Tehát ha gyógyulni, stresszoldani, testileg-lelkileg töltődni, szellemi magasságokba emelkedni szeretnél, a jóga és a csikung gyakorlása egyaránt segíthet. A csikung esetében nincs kizárólagosság. Csinálhatsz mellette más gyakorlási módot szabadon, csak ne keverd őket. (Tehát pl. jóga közben ne akarj csikung légzéssel dolgozni.)

 A kérdés további megválaszolására érdemes 4+1 szempontot végiggondolni:

Milyen a személyiséged? Ha erős külső kontrollt igényelsz, a jóga lesz a te utad. Ha hajlamos vagy önmagadat magadtól is túlhajtani, gyakorold a csikungot! Ha eleinte csak heti 1-2 alkalmat gyakorolnál, válaszd a jógát. Ha a változás érdekében a kezdetektől rá tudsz szánni önmagadra napi 15 percet, válaszd a csikungot!
Mi a “külső” célod? Ha kifejezetten látványos izmokat szeretnél építeni, vagy látványosan nyújtanád az izmaidat, válaszd a jógát. Ha a látvány helyett beéred a harmóniával és a kisugárzással, gyere csikungozni! A csikungban nem építünk látványos izmokat már csak azért sem, mert a túlépített izomzat akadályozza a csi szabad áramlását. Az állóképességed, a gerinced és az ízületeid állapota azonban csikunggal is látványosan javulni fog. A kisugárzásodról már nem is beszélve. Mivel a csikungban nincsenek erősen kifeszített ízületek, jobban kímélik az ízületeket bármely életkorban, mint a jóga.

Milyen a fizikai állapotod? Ha gyógyulni szeretnél, mindkét út szóba jöhet az orvosi csikung (pl. 8 brokáttekercs) és a jóga egyaránt segíteni tudja a gyógyulásod. A jóga rugalmasság, testi erő, állóképesség terén nagyobb kihívást jelent. A csikungot akkor is tudod gyakorolni, ha kerekesszékben élsz, mozgássérült vagy vagy annyira beteg, hogy csak ágyban tudsz ülni, feküdni. A csikung gyakorláshoz csak annyi kell, hogy napi 15 percet figyelni tudj önmagadra. A csikung bármely életkorban elkezdhető és gyakorolható.

Otthon gyakorolnál vagy eljárnál valahova? A jógát óraadó módon tanítják leginkább, ezért hosszabb időbe telik, amíg megtanulod a gyakorlatokat annyira, hogy önállóan és helyesen tudj otthon jógát gyakorolni. A csikung esetében tanfolyami jelleggel tanulsz. A fejlődéshez már a tanfolyam alatt fontos a rendszeres – lehetőleg mindennapos – otthoni gyakorlás. A csikunggal a kezdetektől önálló leszel, a fejlődésed a személyedre szabottan átadott gyakorlatokkal biztosított.

+1. Melyikhez van inkább kedved? Hagyatkozz a megérzéseidre, esetleg próbálj ki több irányt is és érezni fogod, melyik út a tiéd. bármelyiket választod, nem tudsz rosszul dönteni!

u

CSIKUNG VAGY MINDFULNESS VAGY MÁS MEDITÁCIÓ?

Hatalmas divattá vált a Mindfulness, ami a kb. 2500 éves buddhista és zen meditációs technikákra épül, elhagyva belőlük a vallásos vonatkozásokat. A Mindfulness tekinthető a tudatos jelenlét gyakorlásának, amelyet nem csak befelé fordulva, csukott szemmel végzünk, hanem a mindennapos tevékenységeink közepette is.

Bővebben

A csikung a mindfulness meditáció ősi formája. A csikung esetében a legnagyobb hibának az számít, ha nincs meg a tudatos jelenlét a gyakorlás alatt. Már a kezdő csikungosok is tudják, hogy a csikung (pl. Kis ég kör, Földlégzés, 5 kapu légzés, Bőrlégzés, sőt, akár a Nagyfa is) gyakorolható a mindennapos tevékenységeink közepette is. Legyen az utazás, autóvezetés, mosogatás, vagy egy tárgyalás amin részt veszünk. Amikor fenntartjuk a tudatos jelenlétet, egy beszélgetés során nem csak a szavakra figyelünk, hanem a másik lényére, testi-lelki állapotára és önmagunkra egyszerre. Amikor a tudatos jelenlétet éljük, nem csak rohanunk egyik helyről a másikra, egyik feladattól a másikig, hanem befogadjuk mindazt, ami abban a pillanatban körbevesz. Lelassulunk, anélkül, hogy lassítanánk. Kevesebb hibával, több nyugalommal, a megfelelő tempóban végezzük dolgainkat.

Számtalan meditációs út létezik és ezen a ponton fontos különválasztani, mi a meditáció és mi nem az. Amikor a youtube-on vezetett meditációt hallgatsz, az nem meditáció. Lehet imagináció, amikor egy képzeletbeli világba lépsz be, vagy lehet relaxáció, amikor a tested ellazításán van a fókusz. Ezek is nagyon hasznos területei a mentális lazításnak, de a meditáció nem ez. A meditációnak nincs célja. Egyszerűen csak szemlélődsz, megfigyeled és megéled a jelen pillanatot. Egy ponton fordul a dolog: már nem te vagy, aki meditál, hanem a meditáció történik általad. Ezen az állapoton túljutva belépsz a csend terébe. Az ürességbe. Ez a meditáció.

Nem könnyű eljutni ebbe az állapotba. Ami miatt a csikungot egyedülálló útnak tartom, annak két oka van:

1. A csikunggal könnyebb a meditáció. A mozgásos gyakorláson keresztül úgy alakítja az energiarendszert, hogy sokkal könnyebb eljutni a meditációig, mint ha kizárólag ülő gyakorlatokkal próbálkoznánk.

2. A csikung biztonságos, mert egyensúlyt teremt. Bármennyit is gyakorlod a Nei Dan csikung-meditációkat, nem fogsz elszakadni az élettől, – sőt egyre erősebb kapcsolatban leszel vele – mert a csikung földel. Sajnos találkoztam olyan szellemi úton járó, sokat meditáló emberekkel, aki a mindennapi dolgaikat teljesen elhanyagolták. Nem tudtak elegendő pénzt keresni, az otthonukban rendet tartani, intézni a mindennapjaikat, mert csak a meditációnak éltek és fokozatosan elveszítették a kapcsolatot a mindennapos dolgaikkal. A csikung gyakorlók esetében erre nem láttam példát. A szellemi növekedés sosem megy a két lábon állás rovására. Egy fa is akkor tud növekedni az ég felé, ha gyökerei elég erősen tartják őt a földben.

u

A NINGCSING CSIKUNG HOGYAN TUD SEGÍTENI EBBEN A COVIDOS IDŐSZAKBAN?

Egyetlen csikung irányzat gyakorlása sem tudja megakadályozni, hogy találkozz vírusokkal, baktériumokkal stb. A Ningcsing Csikung gyakorlása abban tud segíteni, hogy a szervezeted működése – beleértve a fizikai, érzelmi és energetikai állapotodat – rugalmas maradjon ebben a vírusokban, félelmekben és bizonytalanságban gazdagabb időszakban is.

Bővebben

A Ningcsing Csikung lényege, hogy a természettel harmóniában létezve fedezd fel önmagad és válj tudatosabbá. A gyakorlás „mellékhatásai” a következőek:

  • az immunrendszered edzése
  • a tüdőd és teljes légzésszervrendszered karbantartása
  • a keringésed javítása
  • az idegrendszer harmonizálása
  • az általános energiaszinted emelése
  • energiarendszered tisztítása
  • túlpörgő elméd csillapítása

A fenti lista koránt sem teljeskörű.

Ha már túlestél a covid fertőzésen, a Ningcsing Csikung gyakorlásával elsőegítheted a poszt-covid tüneteken való túljututást.

Ebben az esetben kiemeleten fontos, hogy a gyakorlás előtt konzultálj megfelelően képzett oktatóval, hogy a gyakorlásod állapotodnak megfelelően optimális legyen!

 

u

MelyeK A NINGCSING CSIKUNG jellegzetességei?

Mindenekelőtt ez egy jin irány, a nők testi és energetikai sajátosságainak leginkább megfelelő gyakorlási módot kínálja. Fontos része a méh energetikai tisztítása, ami a legtöbb csikung iránynak nem része. Ugynakkor a Ningcsing csikung a férfiak számára hasznos megközelítést és gyakorlási módot is kínál.

Bővebben

Szemlélet: Legfontosabb sajátosság, hogy a Ningcsing Csikung szemlélete túlmutat a hagyományos kínai világképen, annál egyetemesebb, a nyugati gondolkodásmóddal könnyebben befogadható.

Mozgások: Jellemzőek a gerinc csavarásával járó mozdulatok. A Ningcsing Csikung gyakorlatai között vannak egyszerűbbek és összetettebbek. Fontos jellegzetesség, hogy a gyakorlatok a tanítvány fizikai állapotához adaptálva kerülnek átadásra. Kiemelt figyelemmel dolgozunk a kismedence területével.

Célok: A Ningcsing Csikung célja hogy megszabadítson a szenvedéstől az által, hogy segít felfedezni valódi – a világot magába foglaló, békés és szabad – természetedet. Ez a férfiak és a nők esetében is együtt jár a női princípium felelmelésével. Szeretettel és elfogadással fordulunk mindahhoz, ami van. A fizikai testhez, a felmerülő gondolatokhoz, az élet megmutatkozó helyzeteihez, a felbukkanó könnyebb és nehezebb érzelmekhez.

Egészségjavulás: A Ningcsing Csikung gyakorlatai egy kiegyensúlyozott rendszert alkotnak. A tudatosság természetesen a test állapotára is vonatkozik. A gyakorlások mellékhatása az egészség erősödése, a krónikus fájdalmak csökkenése, a test öngyógyító képességének javulása.

 

u

HOGYAN történik a ningcsing csikung átadása?

A Ningcsing Csikung átadása eltér a szokásos tanulástól. Lesznek elméleti ismeretek, de a hangsúly a megtapasztaláson van. Az átadás történhet személyesen egyéni vagy csoportos órák keretében, de van lehetőség élő online átadásra is. Mivel a csikung a legalapvetőbb élettani funkciókra épül (légzés, mozgás, figyelem), elsajátítása inkább egyfajta emlékeztető arról, amit már ismersz.

Bővebben

A Ningcsing tanfolyamokon létrejön egy tér, ami egy energetikai és információs mező. Ebben a mezőben összekapcsolódva dolgozunk együtt.

A tér segítségével történő átadással a csi könnyebben érzékelhetővé válik és az ősi tudás elkezd „láthatóvá válni”.

Ez a tér akkor is jelen van és összeköt, ha online találkozunk.

 

u

HOGYAN SEGÍT A NINGCSING CSIKUNG TÚLJUTNI A SZENVEDÉSEN?

Egyrészt a méh nőiséggel kapcsolatos emlékezetével dolgozunk. Az ott elraktározott személyes, generációs és kollektív történetek meghatározó módon épülnek be a személyiségbe, hoznak létre újabb és újabb belső programokat, amelyek rengeteg szenvedés és kapcsolati probléma okozója. Ezektől megtisztulva a személyiség új struktúrát teremt.

Bővebben

A legtöbben abban a hitben vannak, hogy a szenvedést a körülményei vagy mások okozzák. Ezért folyamatosan kívül igyekeznek változást előidézni, saját belső romboló programjaik kiiktatása helyett. Ez pedig folyamatos ellenállást és feszültséget szül.

A körforgásban, amelyben igyekeznek megszerezni, ami nincs, megszabadulni attól, ami van,  folyamatossá válik a hajtás. Ennek eredménye a stressz, a pillantnyi kielégülés után újra a hiányérzet, a csalódottság, reménytelenség, kilátástalanság, a harag, az irígység, az egzisztenciális és egyéb félelmek. Az emberi elme a boldogságot fiatalon a jövőben, idős korban a múltban keresi.

A Ningcsing Csikung gyakorlásokon keresztül egyre alaposabban megismered az elméd csalóka működését, képessé válsz meghaladni generációs és kollektív életmintákat is. Az út folyamán a szenvedésre és állandó hajtásra kondicionált személyiséged átalkalul, békésebbé és a jelenben felismerve önmagát boldogabbá válik.

 

u

Férfiaknak akkor nem való a ningcsing csikung?

Ez így ebben a formában nem igaz. Ugyan a Ningcsing a női minőséget erősíti, mégis vannak olyan gyakorlatok amelyek a férfiak számára is hasznos lehet. Velük nyilván nem fogunk méh tisztítást és petefészeklégzést gyakorloni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a Ningcsing csikung tere emelni tudja őket is.

Bővebben

Egyrészt mélyebb megértéshez jutnak a női nemmel kapcsolatban, ami párkapcsolati helyzetekben kifejezetten hasznos lehet. Gyógyulnak a nőkkel és az anyával kapcsolatos személyes történetek és generációs sérülések. Tehát Ningcsing csikung gyakorlásának hatására a női minőség a férfiakban is tisztulni kezd.

Ahogy a nőknek van férfi (Jang) része, úgy a férfiaknak is van női (Jin) része. Ha ez a rész sérült, az az élet több területére is romboló  hatással lehet.

Világunk nagy mértékben eltolódott a Jang/férfias minőség felé. Ez az eltolódás nem csak a nőkben, hanem a férfiakban és végső soron az egész világunkban diszharmonikus állapotokat okoz. Ez mostanra elég egyértelműen érzékelhető. Ideje ezen közösen változtatnunk. Ami a „kicsiben” történik, megjelenik a „nagyban” is.

 

u

HÍVŐKÉNT ÜTKÖZIK A VALLÁSOMMAL?

Többféle csikung irány létezik, vannak taoista és buddhista irányvonalak és vannak vallásoktól mentes irányzatok is, ilyen a gyógyító csikung, vagy bizonyos harcművészeti csikungirányzatok is. A csikung az önfejlesztésenek egy ősi útja, eredete jóval a nagy világvallások előtti időkbe nyúlik vissza.

Bővebben

A Ningcsing Csikung az ősi tudás és az emberi jelen létezése között képez hidat. Nem támad és nem részesít előnyben semmilyen vallást, szabadon hagyja a gyakorlót. Bármilyen vallást is gyakorolsz, a Ningcsing Csikunggal támogatást kapsz a számodra fontos hatások még mélyebb megismeréséhez. A Ningcsing Csikung az elfogadás és a szeretet békés útja, ez az út tiszteletben tart minden vallást és hitbeli elköteleződést.

Közelgő Programok

Havi Heti Napi Lista
Nem találtunk eseményt.