Wai Dan – Dinamikus csikung gyakorlatok

Szerző: | 2021. máj. 21. | Gyakorlat

Néhány csikung gyakorlatot szeretnék megmutatni, természetesen a teljesség igény nélkül, mert meglehetősen sokféle külső-belső gyakorlattal dolgozunk. A képek és a leírások célja mindössze a Ningcsing Csikung jellegének bemutatása. Egyszerűen lemásolva a tartásokat nem fogod tudni elsajátítani őket, de mégis kaphatsz egy első benyomást a csikungról.

A KÜLSŐ ELIXÍR (Wai Dan)  

E dinamikus gyakorlatok során a víz áramlását követő mozgásokkal dolgozod meg fizikai testedet és energetikai rendszeredet. Ezek a gyakorlatok segítenek éber tudatállapotban belekerülni egy finom áramlásba (flow) és rávezetnek arra, hogyan gyűjtsd be kívülről az életenergiát. A mozgásos gyakorlatok között vannak az általános erőnlétet kevésbé és erőteljesebben igénybe vevő gyakorlatok. 

A hát és has izmainak erősebbé tétele, valamint a gerinc rugalmasságának felépítése fontos szempont. A Wai Tan gyakorlatok felkészülést jelentenek a meditatív lelki és szellemi munkához. Mindehhez elengedhetetlen az egészséged megőrzése, illetve helyreállítása, a tested felerősítése, valamint az általános energiaszinted és erőnlét növelése. 

A mozgásos csikung gyakorlatokon belül is fontos a feszítés-lazítás, a Jang és a Jin egyensúlya. Mindazonáltal Ningcsing Csikung gyakorlatai bármely korosztály számára megfelelőek. 

ALAPÁLLÁS

a legtöbb mozgásos csikung gyakorlat ebből az alapállásból indul ki, ezért nagyon fontos a pontos elsajátítás.

Az alapállás aktuális érzelmi és mentális állapotodban is megteremti a mélyebb gyakorláshoz szükséges alapot, nem csak a testedben. A nyugodt légzés mellett a paraszimpatikus tónus fokozódik, érzelmileg rendeződsz, gondolataid csillapodnak, elindulsz a befogadó kiüresedés állapota felé. Tudatod megnyílik a csikung gyakorlására. 

A legkönnyebben blokkolódó területek az ízületek, a keresztcsont, a mellkas, illetve szív terület és a nyaki szakasz. Ez az állás elindít egy oldódást a kritikus területeken, harmonizálja a 3 energiagyűjtó dantient (a kismedence, a mellkas és a fej területeit). A nyelv hegyét a szájpadláshoz érintve zárjuk az elöl futó Befogadó Jin meridiánt és a hátul futó Kormányzó Jang meridiánt. Ezzel egy kiegyenlítő energiaáramlást indítunk el a testünkben.

Fizikai test szintjén: Megtanulod a helyes testtartást, amely a gerincedet egyenesen, a testedet rugalmasan tartja. Miközben  az ízületeidet a lehető legkevesebb terhelés éri, az izmaid egyenletesen ellazulnak. Megtapasztalsz egy finom középtónust a feszítés és lazítás között. Miközben statikus állásban vagy, belül ráérzel arra, mennyire könnyű dinamikus mozdulatot indítani ebből az alapállásból. Ez az egyensúlyi állapot a nyugodt, egyenletes légzés mellett fokozza a paraszimpatikus tónust, amely az aktuális érzelmi és mentális állapotodat is elkezdi egyensúlyba hozni.

FÖLD-ÉG LÉGZÉS

a tudatod lecsillapításának, a figyelem felépítésének egyszerű módja. E gyakorlatból indul ki a Jin-Jang gömb forgatása Ningcsing gyakorlat, amely az Alaptanfolyamon kerül átadásra.

 „Alattam a föld, felettem az ég, bennem a létra.” – írja a Tao Te King. Ez a felismerés megtapasztalás útján kel életre a gyakorlás alatt. Egy aktív figyelemmel teli kapcsolat kiépülése történik meg a Föld és az Ég szellemi minőségeivel, amely folyamatos gyakorlás mellett egyre táguló megértéshez vezet önmagunkkal és a világgal kapcsolatban. A kép egyetlen mozdulatot mutat meg a Föld-Ég Légzés folyamatából. A föld légzés fázisában a két kezünk, a tudatunk és a légzés segítségével egy áramlást indítunk el felefelé a lábainkon keresztül, felemelve a jinebb jellegű földi csit. Az ég-légzés fázisában egy lefelé történő áramlást indítunk el fejtetőn át a testünkben, egy jangabb csi-minőséggel. A képen a kiegyenlítés fázisa látszik, amelyet teljes figyelem mellett mindkét irányban elvégzünk.

Aktivizáljuk a kezeken és a lábakon futó meridiánokat, valamint mindhárom dantient. Az alsó és felső dantienból érkező csi a középsőben találkozik és indít el egy energetiak egyensúlyt a testi, ösztönös késztetések, a szellemi tudatosság és az érzelmi folyamatok között.

Fizikai test szintjén: a légzés spontán módon beáll a föld légzés fázisában buddhista hasi légzésre, az ég légzés alatt taoista(fordított) hasi légzésre. Mindez több élettani folyamatot indít be: a kismedence területének vérellátása fokozódik, az egész testben javul a keringés, miközben a belek és a hasi szakasz belső szervei finom masszázst kapnak. A szimpatikus és paraszimpatikus tónus (tehát a feszítés-lazítás) a szervezetünkben egy dinamikus egyensúlyi állapotba kerül.

A FORRÁS ÉBRESZTÉSE

Az egyik legfontosabb, átütő erejű gyakorlat, amely hölgyeknél a nőiség forrását, férfiaknál pedig a férfiasság forrását ébreszti fel. Ez egy kizárólag a Ningcsing Csikung rendszerében szereplő gyakorlat, amely a Középhaladó tanfolyamon kerül átadásra.

A Forrás Ébresztése képes oldani a nemiséggel, férfi, ill. női szerepekkel kapcsolatos stresszt. A szexualitás ösztönös minőségét egy magasabb tudatosságra emeli, közvetlenül összekapcsolva az ösztönös késztetéseket a felemelkedő érzelmi, majd tudati állapotokkal. 

A gyakorlat kulcsa a mozdulatok mellett a megfelelő időben és koncentráltan végzett gátzár és légzés. Ezek pontos ismerete nélkül nem végezhető el hatékonyan a Forrás Ébresztése. Nem megfelelő végzés mellett fejfájás, szédülés, kellemetlen testérzet alakulhat ki, ami miatt nem javasolt a gyakoralt mindössze  képről ellesett másolása. A gyakorlat végén fontos a kiegyenlítés, amelyet a nők esetében petefészek légzés, férfiak esetében speciális alhasi légzés követ.

Az alsó dantien tisztítása és aktivizálása történik, oda irányítva a megnövelt mennyiségű csit. A gátzárral el tud indulni a csi a középső vezetéken felfelé és fokozatosan kiépíti azt. A kezek felemelésével a középső dantien is aktivizálódik, utat nyit a középső vezetéken megindult csi felfelé áramlásának, miközben a kormányzó és befogadó meridiánt egyaránt átdolgozza.

Fizikai test szintjén:  A légzés, mozgás, figyelem, valamint a gátzár segítségével a kismedence területébe pumpáljuk a vért és a csit, ami felpörgeti a nemi hormonok működését. Mindez segít a nemiséggel (nőgyógyászati, ill. férfierővel) kapcsolatos testi-lelki problémák oldását,  megerősiti és tudatosítja az intim területen lévő izmokat. A gyakorlat átmasszírozza az alhas belső szerveit, növelve azok vérellátását, átmozgatja a derekat és a sokak számára érzékeny keresztcsonti területet, valamint a gerinc felső szakaszát is blokktalanítja.

A BÉKÉS HARCOS

Hogyan is lehetnél békés belső harcosod nélkül? Ez már bizony egy erősen haladó, csak a Ningcsing rendszerben szereplő gyakorlat.

A bennünk élő harcos nélkül békések nem lehetünk, legfeljebb szorongásokkal teli konfliktuskerülők. Akkor sem lehetünk békések, ha harcosunk minden élethelyzetben támad vagy védekezik  és képtelen megtalálni valódi erejét. Harcosunk ilyenkor gyenge. A valódi erő csak a meghajlással ébredhet fel harcosodban. Meghajlással az ősök  előtt, önmagad előtt és valami nálad nagyobb erő előtt. A kép csak a gyakorlat kiáradás fázisát mutatja be, a visszahúzódás fázisát nem. A békés harcos ismeri és együtt áramlik mindkét fázissal. Mindezt teljes figyelemmel, koncentrálva az erejét és lelkének teljes kapacitását.

A három dantien, vagyis a három fő energiatároló ( a medence, a mellkas és a fej területének) összehangolt aktivizálása történik a gyakorlat alatt. Mindeközben a gerinc mentén futó Kormányzó és Hólyag meridiánok csi áramlása felerősödik, elöl a befogadó meridián és a szív terület aktivizálódik a nyitással és zárással. Rengeteg energia szabadul fel szervezetünkben belülről és érkezik meg kívülről e gyakorlat alatt.

Fizikai test szintjén: a fordulás alatt nyílik a csípő, javul a medence területének keringése. A gerinc erőteljes nyújtása, és könnyed hajlítása blokktalanítja a csigolyákat a gernc teljes szakaszán. Tehermentesíti a vállakaz, lapockákaz és a nyaki területet. A Békés Harcos gyakorlása alatt javul a teljes test keringése, növekszik a légzés kapacitása. Erősödik az immunrendszer.

A MADÁR KITERJESZTI SZÁRNYAIT

Lehetőségeid megismerésének és kibontakoztatásának gyakorlata. A helyes kivitelezés nem könnyű. Éppen ezért ez is egy haladó gyakorlat, amelynek könnyített verziója a Középhaladó Ningcsing tanfolyamon tanulhat meg.

A madár kiterjeszti szárnyát, majd felröppen az égre. A repülés képessége az élet egyik  csodálatos ajándéka. A madarak szárnyaikkal emelkednek az égbe, nekünk embereknek a gondolataink, a képzeletünk és álmaink nyújtják legkönnyebben a repülés élményét. Tudatosbbá válva a testenkívüliség élménye ajándékoz meg a repülés élményével. A gyakorlatot végezve megtalálod testi és lelki egyensúlyodat, miközben tested egyre könnyedebbé válik.

Elsajátítva a Madár gyakorlatot testedben megjelenik a súlytalanság érzése. Kikerülsz megszokott határaid közül, új lehetőségek nyílnak meg számodra. E gyakorlatot nem egyszerű pontosan elvégezni. Éppen ezért van egy könnyített  kivitelezési módja is, amely a középső mozdulat fázisában tér el a képen láthatótól. A három Dantien között egy kiegyensúlyozott energiaáramlás indul el a talpaktól egészen a fejtetőig. A 2. Dantien területe alapos átdolgozásra kerül oldva a szív, a tüdő és a gyomortájék energetikai blokkjait.

Fizikai test szintjén: egyensúlyt fejlesztő, jobb és bal agyféltekét harmonizáló gyakorlat. A kezdő verzió finoman kimozgatja és blokktalanítja a hát keresztcsonti szakaszát és a gerinc felső szakaszát, lazítja, nyújtja a pszoasz izmot. A képen látható haladó gyakorlat lendületességével felpörgeti az immunrendszert, a keringést és az oxigéncserét a tesztben. Frissít, ébreszti az alvó tudatot és a jelen pillantban tart.

Közelgő Programok

Havi Heti Napi Lista
Nem találtunk eseményt.