A csikung 6 személyiségformáló hatása

Szerző: | 2021. máj. 21. | Személyiségfejlődés

A csikung gyakorlása nagy mértékben hozzájárul az érett, önazonos és magas önbecsüléssel bíró személyiség felépüléséhez és megerősödéséhez. Javítja külvilághoz fűződő viszonyt és a nehézségek feloldásának képességét. Az élethelyzetek és kapcsolatok átláthatóbbá válnak, amelyekre a Ningcsing gyakorló képe lesz önazonosan és megfelelően reagálni.

Sok tanulmány található a neten arról, hogy a csikung gyakorlás milyen hatással van fizikai testünk állapotára, a vérnyomásra, a vércukorszintre, a hormon- és enzimháztartásra, a sejtanyagcserére, a rosszindulatú daganatos betegségekre, valamint a DNS-lánc telomereire,amelynek rövidülése többek között az öregedésért is felel.

Pszichológia hatások tekintetében vannak kutatások arról, hogy a csikung gyakorlása képes oldani a stresszt, a szorongásos tüneteket és a depresszív állapotokat. Idősebb korban pedig jótékony hatással van az agyműködésre, javítja az általános mentális állapotot.  A kutatások a csikung pszichológiai hatásainak tekintetében leginkább csak a terápiás kezelésre szoruló páciensek állapotváltozásait vizsgálja.​

A csikung gyakorlásnak személyiségformáló vonatkozásairól azonban kevés szó esik, talán pontosan azért mert ezeket a hatásokat leginkább a gyakorló önmaga és a környezete érzékeli. A személyiség alakulása műszerekkel egyelőre nem igazán mutathatók ki, habár az EEG képes rögzíteni a csikung gyakorlás alatt közvetlenül, valamint hosszabb távon tartósan beálló változásokat az agyműködésben.

6 JELENTŐS SZEMÉLYISÉGFORMÁLÓ HATÁS


A csikung gyakorlók visszajelzései, valamint a külső megfigyelések alapján a következő változások történtek személyiségben azoknál, akik 3-18 hónap között rendszeresen gyakorolták a a csikungot:

1. Kitartás, bátorság, elköteleződés

Akik a csikung gyakorlása felé elköteleződtek, már 1-3 hónap alatt  kitartóbbá váltak.  Ez a tapasztalás áttevődött egyéb életterületeikre is. Kb. 1 év gyakorlás után megfigyelhető volt, hogy többen is belevágtak a korábban elérhetetlennek tűnő céljaik megvalósításába és kitartóan, önmaguk felé elkötelezetten haladnak útjukon.

2. Megfigyelőképesség, koncentráció, kognitív és kreatív képességek

A koncentráció és a megfigyelőképesség a gyakorlások során folyamatosan épül. Ennek hatására a gondolkodási struktúrák megváltoznak. Oldódnak korábbi beidegződések, a rutin válaszok és rutin reakciók. Ezek helyébe az élethelyzetek pontosabb felmérése került és az azokra történő, helyzetnek megfelelőbb reakciók, előkerültek a korábbiaknál kreatívabb és hatékonyabb megoldási módok.

3. Érzelmi stabilitás, lelki teherbírás

Már rövid távon is érzékelhető erőteljes hatás a csikung gyakorlók körében, hogy a kezdeti gyakorlással járó érzelmi tisztulás után elég hamar megerősödik az érzelmi stabilitás. Érdekesség, hogy ezt leginkább a  csikung gyakorlók környezetében élők észlelik. A csikung gyakorlók számára annyira természetes ez a változás, hogy a legtöbb esetben fel sem tűnik számukra, csupán környezetük visszajelzéséből érzékelik a bennük végbement változást.

4. Változás, életbe vetett bizalom

Felnőtt korára mindenki túlvan azokon a sérüléseken, amelyek megingatják az életbe, a külvilágba, a többi emberbe vetett bizalmat.  Ennek következményei lehetnek a párkapcsolattal vagy annak hiányával kapcsolatos nehézségek, a túlzott biztonságra való törekvés, a változások, a bizonytalanság, a feszültség nehézséget jelentő kezelése. A legalább 6 hónapja csikungot gyakorlók számára sokkal kevésbé jelent megterhelést egy-egy megváltozott élethelyzet, legyen az költözés, munkahelyváltás, párkapcsolati krízis vagy az egészséget érintő változás vagy haláleset a családban. A megváltozó helyzetekhez könnyebben és magabiztosabban alkalmazkodnak.  A változásokat – legyen az külső szemlélő számára bármennyire kellemetlen – lényegesen könnyebben, kevesebb szenvedést okozva és megélve kezelik. A csikung gyakorlás előrehaladtával a változások megélést korábbiaknál egyre kevésbé érzékelik félelmetesnek, hanem természetes folyamatnak tekintik.

5. Énhatárok, önbecsülés, tisztelet

Az önbecsülés erősödése már a gyakorlások rendszeressé válásával elindul. A saját énhatárok kijelölésével és tiszteletben tart(at)ásával a mindennapokban szinte mindenkinek rendszeresen adódik problémája. A csikung a gyakorlókat hozzásegítette ahhoz, hogy 3-6 hónap után már pontosabban érzékeljék a saját és mások határait. 8-12 hónap gyakorlás után képessé váltak békésen kifejezni saját határaikat. Mindez nagyobb tisztelethez és elfogadáshoz vezetett önmaguk és a külvilág irányába egyaránt.

6. Felelősségvállalás, ítéletmentesség

Korai gyermekkorból hozott minta, hogy felelősnek érezzük magunkat mások érzéseiért, illetve másokat teszünk felelőssé saját érzéseinkért. Ez ciklus a folyamatos pozitív-negatív ítéletek, megromlott emberi kapcsolatok, valamint a bűntudat és a szégyen forrása. A csikung gyakorlók esetében megfigyelhető, hogy – elsősorban  a belső csikung gyakorlatok hatására –  fokozatosan változik szemléletük. Saját érzéseikért, gondolataikért egyre nagyobb mértékben képesek felelősséget vállalni, miközben folyamatosan mozdulnak egy ítéletmentesebb szemlélet irányába. Ez a folyamat jelenti a legmélyebb átalakulást a személyiségben és az emberi kapcsolatokban egyaránt, a családi rendszert is beleértve.

 Figyelem! 
A csikung áldásos hatásai mellett sem csodaszer, nem gyógyszer és nem terápia.
Olyan önfejlesztő út, amely hatékonysága a megfelelő elsajátításon és a rendszeres gyakorláson múlik.

Közelgő Programok

Havi Heti Napi Lista
Nem találtunk eseményt.