Mitől működik a csikung?

Szerző: | 2020. júl. 20. | Elmélet

A csikung hatékonyságának és működésének magyarázatai keleti és nyugati megközelítéssel
MODERN NYUGATI MEGKÖZELÍTÉS

A nyugati megközelítés szerint a csikung (qigong, chikung, chi kung) olyan légzőgyakorlatokat jelent, amelyek alapja a koncentráció, a mozgás és a légzés. Egyre több kutatás támasztja alá a csikung jótékony hatását, amelyek közvetlenül hatnak az agyműködésre és a testi folyamatokra egyaránt. A csikung gyakorlatok stresszoldó és egészségmegőrző hatását  a nyugati orvostudomány is egyre jobban elismeri és kifejezetten ajánlja kiegészítő terápiaként az alábbi esetekben:

  • magas és alacsony vérnyomásproblémák
  • szívkoszorúér betegségek
  • krónikus légzőszervi betegségek (pl. asztma)
  • gyomor és emésztési problémák (pl. gyomor- és nyombélfekély, gyomorsüllyedés, étvágytalanság)
  • bizonyos mozgásszervrendszert érintő megbetegedések (pl. derékfájás, scoliosis, spasztikus, letepadt izmomzat, korlátozott  ízületi mozgás, arthrosis)
  •  depresszív állapotok
  • idegi kimerültség
  • daganatos megbetegedések

A pszichológia területén végzett kutatások sorra igazolják a módosult tudatállapotok és a belső  képekkel, szimbólumokkal végzett gyakorlatok testi és lelki folyamatokra ható terápiás értékét, amelyek a csikung gyakorlatokra is jellemzőek.

A nyugati orvostudomány a csi gyógyítás (akupunktúra/akupresszúra) hatékonyságát egyelőre a viszcerokután reflexív működésével magyarázza, amely a bőr és a belső szervek közötti idegi kapcsolatot jelenti.

A nyugati tudomány a csikungnak két aspektusával nem tud jelenleg mit kezdeni, egyik a csikung útjának szellemi dimenziója, másik pedig a csi keringési rendszerének működése. Napjainkra már bizonyítást nyert a biokatív pontok (akupresszúrás pontok) létezése, amelyek különféle mérésekkel igazolhatóan megtalálhatók a testen. A csit jelenleg hol elektromágneses áramlásnak, hol bioenergiának nevezik, de annak komplex tartalma a nyugati tudományok számára még nem felfedezett. Nem felfedezett terület még a csi-keringés, a nyirokkeringés, vérkeringés az idegrendszer összefüggése sem, amit jelenleg is kutatnak. A kutatásokról bővebben ITT olvashatsz.

HAGYOMÁNYOS KÍNAI MEGKÖZELÍTÉS

A csikung olyan komplex önfejlesztő út, amely a mozgás, a légzés és a meditáció összehangolására épül. Nagyjából  4-5 ezer éves múltra tekint vissza, a gyakorlatok rendszerbe foglalását Da Mo (indiai nevén Boddhidharma) nevéhez kötik.

A csikung az egészség megőrzésének, a test megerősítésének és a hosszú élet megtartásának módja, amely hozzásegít a szellem felemelkedéséhez. Ez egy sok munkával, időráfordítással járó folyamat (kung).  A csikung gyakorló az égi és a földi energiák (csi) begyűjtése tudatos áramoltatása által megerősíti saját energetikai rendszerét annyira, hogy szellemi minősége növekedésnek induljon.

A csikung a hagyományos kínai orvoslás számára olyan teljes értékű terápiás út, amely minden esetben alkalmazható, amikor a  testi-lelki-energetikai állapot kibillent harmonikus állapotából. Ugyanakkor a csikung szellemi út is egyben.

A csikung két gyakorlási formája a Külső Elixír (Wai Dan) mozgásos gyakorlatok, amelyek az energiát kívülről veszik fel, valamint a a Belső Elixír (Nei Dan) gyakorlatok, amelyek a meditáció útján a testen belül áramoltatják a csit. Mindkét gyakorlási forma fontos, mert csak a kettő együttes alkalmazása hozhat kiegyensúlyozott és tartós változást.

 A keleti megközelítés szerint az ember, a föld és az egész univerzum energiavezetékek hálózatából áll, amelyben ideális esetben szabadon áramlik a csi, amely az univerzum bármely pontján fellelhető, létezéshez szükséges esszencia.

Az emberi csi áramlása vezetékeken keresztül történik, ezt hívjuk meridiánrendszernek. Ez a rendszer táplálja a belső szerveket, az agyat és felel azok állapotáért. Ha megfelelő mennyiségű csi szabadon áramlik a testben, akkor a test egészséges, ami utat nyit a szellemi fejlődés irányába. A kínai megközelítés szerint az egészség fogalma eltér a nyugati megközelítéstől. Az egészség a Jin és a Jang minőségek dinamikusan változó egyensúlyát jelenti.

JIN: passzivitás, nyugalom, hátralépés, belélegzés, befogadás, mélyülés, lassúság, éjszaka, sötét,  hűvös, női minőség, lélek és szellem

JANG: aktivitás, feszültség, előrelépés, kilélegzés, kiáradás, felszín, gyorsaság, nappal, világos, meleg, férfi minőség, test

A csikung gyakorlása a dinamikus egyensúly megteremtését és fenntartását teszi lehetővé, valamint a Sen – a szellem, vagyis a halhatatlan lélek – felemelkedését. “Kibontja szirmait az aranyvirág.”

A gyakorlások alatt az Alsó, Középső és Felső Tantien (Elixír mező) egymásra épülve kerül megdolgozásra, beindítva a változás folyamatát.

A CSIKUNG TÚLMUTAT A KÍNAI GYÖKEREKNÉL

A légzés, a mozgás és a tudat összehangolására való törekvés valójában a létezésünkkel egyidős, ahogyan módosult tudatállapotok megtapasztalása is.  Minden kultúrkörben ősidők óta gyakorolják. Élő szervezet számára nem létezik légzés mozgás nélkül, mozgás légzés nélkül és valamiféle tudat nélkül, ami mindezt nyomon követi és szabályozza. A maguk módján az állatok is gyakorolják a csikungot, még ha tudatosságuk másképpen is van jelen, mint az embernél.  A csikung tehát messze túlmutat a kínai gyökereknél.

Ugyanakkor vitathatatlan az a tény, hogy az energetikai rendszerünk megismerése, a csikung gyakorlatok kiművelése és rendszerbe foglalása leginkább a hagyományos kínai gyógyászatnak, harcművészetnek és vallási gyakorlatoknak köszönhető.

A még ismert keleti – indiai, thai és tibeti – megközelítések sok hasonlóságot mutatnak a csi megfogalmazásában, az energiavezetékek felfedezésében, valamint abban, hogy az ember megfelelően működő energiarendszerét keleten az egészség és a szellemi fejlődés kulcsának tekintették.  Az a részletesség, árnyaltság és komplexitás, ahogyan a hagyományos kínai világképbe beépült a testi-lelki-energetikai folyamatok megfigyelésének több évezredes tapasztalata példa nélküli és hatalmas értéke az emberiségnek. 

Közelgő Programok

Havi Heti Napi Lista
Nem találtunk eseményt.